Wat is Wabi Sabi en Hoe Kun Je Het in je Leven Toepassen?

Wabi sabi is een Japans concept dat steeds meer populariteit wint in onze drukke, perfectionistische wereld. Maar wat is wabi sabi precies en hoe kun je het toepassen in je dagelijks leven? In deze blogpost duiken we dieper in de betekenis van wabi sabi en ontdek je hoe je deze filosofie kunt omarmen.

De Betekenis van Wabi Sabi

Wabi sabi draait om het waarderen van de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid. Het is de kunst om schoonheid te vinden in eenvoudige, rustieke en natuurlijke dingen die tekenen van ouderdom en authenticiteit vertonen. De term “wabi” verwijst naar een rustieke eenvoud en de schoonheid van eenzaamheid, terwijl “sabi” de schoonheid van ouderdom en slijtage beschrijft. Samen moedigen ze ons aan om de unieke en onvolmaakte aard van het leven te omarmen.

Wabi Sabi in je Huis

Een van de gemakkelijkste manieren om wabi sabi in je leven te integreren, is door je huis. Hier zijn enkele tips om wabi sabi in je interieur toe te passen:

 1. Kies voor Natuurlijke Materialen: Gebruik materialen zoals hout, steen, klei en linnen. Deze materialen hebben een natuurlijke, ongepolijste uitstraling die perfect past bij de wabi sabi esthetiek.
 2. Omarm Imperfectie: Laat kleine onvolkomenheden zien, zoals scheuren in een vaas of verweerde meubels. Deze elementen geven karakter en een gevoel van authenticiteit aan je interieur.
 3. Minimalisme: Houd je interieur eenvoudig en overzichtelijk. Verwijder overbodige spullen en focus op een paar zorgvuldig gekozen items die echt betekenis voor je hebben.
 4. Gebruik Aardse Kleuren: Kies voor een kleurenpalet van zachte, natuurlijke tinten zoals beige, bruin, groen en grijs. Deze kleuren creƫren een rustgevende en harmonieuze sfeer.
 5. Oude en Hergebruikte Voorwerpen: Voeg antieke of tweedehands items toe aan je interieur. Deze voorwerpen hebben vaak een unieke geschiedenis en dragen bij aan de wabi sabi esthetiek.

Wabi Sabi in je Dagelijks Leven

Wabi sabi is niet alleen een esthetiek; het is ook een levensfilosofie. Hier zijn enkele manieren om wabi sabi in je dagelijks leven toe te passen:

 1. Waardeer de Kleine Momenten: Probeer de kleine momenten te waarderen en te accepteren dat niets perfect is. Dit kan zo simpel zijn als het genieten van een kop thee in een oude, verweerde mok, of het waarderen van de natuurlijke schoonheid van een verwelkte bloem.
 2. Leef in het Moment: Wabi sabi moedigt ons aan om meer in het moment te leven en te genieten van wat we hebben. Dit betekent dat we ons minder zorgen maken over de toekomst en minder spijt hebben van het verleden.
 3. Accepteer Vergankelijkheid: Begrijp en accepteer dat alles tijdelijk is. Dit helpt ons om de schoonheid te zien in de veranderingen en het verstrijken van de tijd.
 4. Eenvoud in Activiteiten: Probeer je dagelijkse activiteiten eenvoudiger te maken. Dit kan betekenen dat je een minder gehaaste routine hebt, meer tijd buiten doorbrengt, of geniet van simpele, zelfgemaakte maaltijden.
 5. Omarm Onvolmaaktheid: Laat de drang naar perfectie los. Of het nu gaat om je werk, je huis, of jezelf, leer de schoonheid van onvolmaaktheid te waarderen.

Waarom Wabi Sabi Belangrijk is

In onze moderne samenleving streven we vaak naar perfectie en jeugdigheid, wat kan leiden tot stress en ontevredenheid. Wabi sabi biedt een verfrissend alternatief door ons te herinneren aan de schoonheid van vergankelijkheid en onvolmaaktheid. Het helpt ons om meer in het moment te leven en tevreden te zijn met wat we hebben. Door wabi sabi te omarmen, kunnen we een diepere waardering ontwikkelen voor de wereld om ons heen en meer rust en tevredenheid in ons leven vinden.

 

Tips om Wabi Sabi te Omarmen

 1. Accepteer Imperfectie: Leer om de charme van imperfecte dingen te zien en waardeer hun unieke karakter.
 2. Gebruik Natuurlijke Materialen: Voeg meer natuurlijke elementen toe aan je omgeving, zoals hout, steen en katoen.
 3. Leef in het Moment: Focus op het hier en nu, en waardeer de kleine, eenvoudige momenten in het leven.
 4. Verminder Clutter: Een rustige, minimalistische omgeving helpt om de schoonheid van eenvoudige dingen naar voren te brengen.
 5. Omarm Vergankelijkheid: Accepteer dat niets voor altijd is en waardeer de schoonheid van elk moment.

Conclusie

Wabi sabi is een prachtige manier om meer rust en tevredenheid in je leven te brengen. Door de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid te omarmen, kunnen we een diepere waardering ontwikkelen voor de wereld om ons heen en meer in het moment leven. Probeer wabi sabi vandaag nog toe te passen en ontdek de serene schoonheid die het kan bieden.

Wil je meer weten over wabi sabi en andere mindful levensstijlen? Blijf mijn blog volgen voor meer inspirerende tips en verhalen!

Roodkuiftoerako
Bijeneter met bloesem - De Valk Roofvogels
Kookaburra met bloesem - De Valk Roofvogels

Caroline Wirtz
Eigenaresse van Liefstijl Beelden & Label Liefstijl

Mijn zielsmissie is het maken van beelden, teksten en sieraden met een boodschap in (zelf)liefde voor een mooiere wereld.
Ik ben de founder van het APK-tje; een Authentiek Persoonlijk Kaartje.
Een APK-tje is een liefdevolle reminder ter grootte van een visitekaartje met dankbaarheid en intenties om dichtbij jezelf te blijven.
De sieraden zijn handgemaakt met een intentie door mij. Ik geef ze een boodschap mee voor jou.

“Ik vind de natuur en haar bewoners bijzonder.”

Liefs, Caroline